Onsdag 4 feb, 19.00, Sagateatern
Välkommen hem – Fragment från kriminalvården – Teater Fryshuset

I januari 2014 hade Teater Fryshuset urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern med Välkommen Hem – Fragment från kriminalvården, skriven av Mattias Brunn. På scen står J­onatan Rodriguez, Ulf Stenberg och Jarmo Mäkinen. Mäkinen känd från film och tv gör debut på svensk teaterscen. Musiken till föreställningen är gjord av Mack Beats.

Välkommen Hem är en föreställning med autentiska berättelser. Tankar, känslor och reflektioner från samtal med personer som suttit eller nu sitter i fängelse. Under flera års tid har Teater Fryshuset besökt anstalter runt om i Sverige och träffat människor som tillbringat stora delar av sina liv bakom låsta dörrar. Detta har resulterat i den nyskrivna föreställningen Välkommen hem, som har urpremiär våren 2014. En teaterföreställning som ger en unik insyn i svenska fängelser, om livet bakom murarna.

För manus står den hyllade dramatikern Mattias Brunn som har skrivit bl.a.  … efter Fredrik, No Tears for Queers och Järnnatt. Texten i föreställningen är hämtad från inspelade intervjuer och autentiska berättelser. Det är en naken skildring, där tre karaktärer på scen ger röst åt en mängd starka och berörande berättelser.

– Vad är det vi säger att vi gör och vad är det som vi faktiskt gör? Vad för typ av vård är det vi menar när vi talar om kriminalvård? De flesta har åsikter om fängelset men få har ordentlig kunskap. Tanken med föreställningen är att visa fragment ur verkligheten, många kommer att bli chockade. Säger Emil Rosén och Ulf Stenberg, regissörerna till föreställningen.

Just nu får röster om hårdare straff i yngre åldrar genomslag i media och politik. Därför vill Teater Fryshuset engagera till en diskussion kring straff, vård, och frågor om de sociala konsekvenserna av ökade klassklyftor.

– 8 av 10 ungdomar återfaller i brott. Fryshuset träffar dem före och efter straffet. Dock ser vi att de yngsta som har avtjänat långa straff är den svåraste gruppen att hjälpa. Statistiken för återfall i brott har sett likadan ut under för lång tid. Fängelse ska inte vara och får inte bli samhällets främsta metod för att förebygga brott!.” Säger Camila Salazar, kriminolog och ansvarig vid CIDES på Fryshuset.

Till föreställningen följer ett pedagogiskt lärarhandledningsmaterial, efter föreställningen håller skådespelarna ett samtal med publiken och här finns en recension från Kriminal- och rättsmagasinet Para§raf.

 

Medverkande: Jonatan Rodriguez, Ulf Stenberg och Jarmo Mäkinen
Idé/Regi: Emil Rosén och Ulf Stenberg
Manus: Mattias Brunn.
Musik: Mack Beats
Producent: Teater Fryshuset  (Facebooksida)

Speltid: 1 tim.
Boka dina biljetter här:  www.tickster.com

Biljettpriser:  Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.