Tisdag 8 mars, kl 19.00, Sagateatern
Var är mitt hem? av och med Danjin Malinovic
Sitaraha – Stjärnorna, av och med Monirah Hashemi

DUBBELFÖRESTÄLLNING med mellanliggande paus

VAR ÄR MITT HEM?

En sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv.

Det går inte en dag utan dystra rapporteringar om människor på flykt från krigsdrabbade områden tränger sig in på bara skinnet. Hur känns det att vara stämplad som en illegal människa? Hur lätt är det egentligen att starta ett nytt liv i ett nytt land?

I den gripande monologen Var är mitt hem? berättar skådespelaren Danjin Malinovic om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med egna ord och bilder, och med varm humor tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig. Här tvingas han att leva som illegal. Han är bara ett barn. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. Ta del av hans historia som pendlar mellan skratt och allvar utan att lämna någon i publiken oberörd.

Danjin är skådespelare och har arbetat på Helsingborgs Stadsteater är han har medverkat i Möss och människor och Trettondagsafton i regi av  Michael Cocke . En dag berättade Danjin om sin barndom och om sin flykt till Sverige. En berättelse som berörde Michael djupt och som resulterade i föreställningen Var är mitt hem. Monologen har fått ett varmt välkomnande och berört sin publik djupt, både i skolor och på offentliga föreställningar. Nu finns chansen att på nytt ta del av denna oförglömliga berättelse. En stark men också hoppingivande historia som bör höras av många öron.

Av och med:   Danjin Malinovic
Regi:   Michael Cocke
Foto:   Anna Huerta
Produktion:    Riksteatern
Speltid:   1 tim 30 min.

Läs mer i SvD och lyssna på SR/P4-Gävleborg.

 

SITARAHA – STJÄRNORNA

Gripande och vacker föreställning om tre kvinnoöden från Afghanistan! Med hjälp av teater, sång och dans berättar skådespelaren Monirah Hashemi om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker, fram till i dag.

Vi får möta Halima, som ska stenas för att ha blivit våldtagen av sin styvson, Gul Belgum som har förlorat sin familj i kriget 1892 och Sara som lever i 1980– talets brutala inbördeskrig. Pjäsen är skriven av Monirah Hashemi som spelar pjäsens alla roller. Med små medel som en färgglad sjal, böcker, papper och en gyllene skål förflyttas vi enkelt mellan tid och rum. Genom dessa tre kvinnoöden berättas ett vackert sammanvävt vittnesmål. Varvat med skratt och glädje får vi ta del av kvinnohistoria i Afghanistan. Vi får också en inblick i den kvinnokamp som förs idag i det afghanska samhället.

– Kvinnorna i Sitaraha skulle kunna leva var som helst i världen. Kvinnor överallt är sammanlänkade. Om någon lider någonstans bör vi känna ett ansvar, säger Monirah Hashemi.

Hon föddes i Iran och flyttade till Herat i Afghanistan 2004. Med teatern som verktyg har hon i sitt arbete mött kvinnogrupper runt om i Afghanistan och lyft frågor om kamp och identitet. Monirah Hashemis pjäser har spelats ibland annat Kabul, New Delhi, Hamburg och Sverige.

Sitaraha – Stjärnorna är utvald för att spela på WPIC, Women Playwright International, i Kapstaden i juli 2015.

Av och med:   Monirah Hashemi
Regi:   Leif Persson
Scenografi och ljus:   Per Thorén
Rörelse:   Susanne Berggren
Musik:   Mattias Perrez och Leif Nahnfeldt
Grafik/foto:   Mustafa Hashimi
Översättning:   Banafshe Hejazi och Tina Bergenbrink
Produktion: Teater DOS, Simorgh Film från Afghanistan och Riksteatern Värmland. I samarbete med och studieförbunden Bilda och NBV. Med stöd av Karlstad kommun och Region Värmland.
Speltid:   1 tim 20 min.

Föreställningen spelas på svenska med sånger på dari.

Läs mer i Landets fria och lyssna på SR/Kulturnytt och SR/P4-Värmland

Biljettpriser:   Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.

Köp dina biljetter här:   www.tickster.com

 

 Var_är_Sitaraha