Tisdag 21 mars, kl 19.00, Sagateatern
Utan Maskinen är vi intet  (Bob Hansson och Crusellkvintetten)

Så här skrev Felicia Eriksson på kultursidan.nu 21 augusti 2016

 ”Han berättar om sköterskan på sjukhuset som fått reda på något märkligt. Reparatören som lagar kaffeautomaten får mer betalt än hon som lagar människor. Hon blir då väldigt, väldigt sugen. På kaffe. Bob Hansson i vit skjorta, väst och svart kavaj. Musikerna i sjukhuskläder. Ett grönt sken över en kaffeautomat i ensamt majestät.

Vad är människans värde? Vad är människovärdigt? Ett hej och en kopp kaffe kan förändra en människas liv – alla vill bli sedda och inkluderas. Kaffe betyder trygghet, paus, gemenskap. Associationerna avlöser varandra och musiken följer med. Musikerna går utanför sin traditionella roll som bakgrund och stöd till orden. De interagerar med texten, bildar talkör, förstärker och understryker med musiken. Ibland uppstår dialog mellan musiken och texten. Ibland blir musiken något att vila i mellan alla ord. Fascinerande.

Östgötakompositören Sven Hagvil har skrivit musiken till detta beställningsverk som uruppfördes 2014. Musiken är distinkt och minst lika lekfull och fantasifull som texten. Ett fruktbart samarbete mellan text och musik där båda står på egna ben utan att underordna sig den andre.

Språket är färgstarkt och mångtydigt. Bob Hanssons text är fylld av paradoxer och obehagliga sanningar om vårt samhälle, synliga för alla men ofta outtalade. När det sägs rakt ut blir det så absurt att det är svårt att tro att vi faktiskt accepterar att ha det så här. Bob Hansson skräder inte orden, men inte på ett aggressivt sätt utan snarare vädjande. Han vädjar till vårt bättre jag, för allt han säger vet vi ju. Men vi har kanske glömt eller förträngt. En välbehövlig omskakning som trots allt ger hopp.”

 

Text:   Bob Hansson
Musik:   Sven Hagvil

Crusellkvintetten:
Nina Sognell, flöjt
Bela Tarrodi, oboe
Dan Larsson, klarinett
Katarina Andersson, valthorn
Andreas From, fagott

Speltid:   55 min (ingen paus)
Biljettpriser:   Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.
Köp dina biljetter här:   www.tickster.com

 

Bob_Hansson Crusellkv_2016_web1