Onsdag 22 april, (18.00) 19.00, Sagateatern
Sylvi – Riksteatern

OBS!   Kl 18.00 samtalar författaren Sirpa Kähkönen och Anders Eriksson (från Finlandsinstitutet) om Minna Canths betydelse för litteraturen och feminismen i Finland  OBS!

Åtrå. Passion. Desperation. Hur långt är en människa beredd att gå för att få den hon älskar? Föreställningen Sylvi är ett klassiskt, häftigt och drivet passionsdrama som tolkar och speglar vår samtid

Sylvi är ung, vild och uttråkad. Hon vill älska och bli älskad, men är fångad i ett kärlekslöst äktenskap med sin äldre förmyndare. Så möter hon barndomsvännen Victor och en våg av passion och åtrå, sköljer genom hennes dagar och nätter. Gräns efter gräns överträds och skandal läggs till skandal. Sylvi vägras skilsmässa och i sin desperation kan hon bara se en utväg … Det är allt eller inget som gäller.

Minna Canth (1844–1897) är en av Finlands mest hyllade och framträdande kvinnliga författare och dramatiker. Hennes födelsedag den 19 mars är allmän flaggdag i Finland.
 Samhällskritik är ett återkommande tema i hennes författarskap och hon ansågs på sin tid vara mycket kontroversiell. Urpremiären av Sylvi gick av stapeln på Svenska teatern i Helsingfors 1893 och är ännu idag en av teaterns mest omskrivna premiärer. Riksteaterns uppsättning regisseras av prisbelönte Mikko Roiha, känd för sina moderna tolkningar av finska klassiker.

Uppsättningen av Sylvi är ett unikt samarbete mellan de sju teatrarna Klockriketeatern, Kokkolan Kaupunginteatteri, Savonlinnan Teatteri, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater, Vapaa Teatteri (Berlin) samt Riksteatern.

Föreställningen ingår i Scen utan gränser – Rajaton näyttämö, en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland.

I föreställningen växlar skådespelarna mellan svenska och finska. Föreställningen textas i scenografin till svenska och finska samt i app till engelska, tyska, svenska och finska.

Medverkande: Pia Andersson, Lasse Fagerström, Mervi Koskinen, Linda Ekblad och Matti Raita
Regi och scenografi: Mikko Roiha
Manus: Minna Canth
Kostym: Taina Sivonen
Musik: Matti Raita
Producent: Riksteatern

Föreställningslängd: 1 tim 30 min

Biljetter: Scenpass: 160 kr, ordinarie: 200 kr, student/Skådebanan: 175 kr, under 21 år 100 kr

Boka dina biljetter här:  www.tickster.com