Tis 15 april, 19.00, Motala (gratisbuss till Motala Folkets Hus kl 17.30)
Streber  –  Riksteatern och Dramaten

I Stig Dagermans pjäs Streber skildras historien om människan som vacklar mellan egennyttan och tron på det gemensammas bästa, mellan omtanke om sina medmänniskor och jakten på individuell framgång. Blom, en av delägarna i en kooperativ bilverkstad, lurar hänsynslöst och manipulativt sina kamrater att sälja verksamheten till Direktören, enbart för att själv få kliva in i rollen som Föreståndare och därigenom klättra i de sociala hierarkierna. ”Mina kompanjoner är nog bra, men de förstår sig inte på affärer. Och så har de principer. Det har jag också. Men mina är bättre.” /Blom

Pjäsen har beskrivits som Dagermans bästa och skrevs 1947-48 med sylvass skärpa i repliken. Den 5 oktober 2013 skulle Stig Dagerman ha fyllt 90 år, samma dag hade Streber premiär på Dramaten.

Medverkande:  Mattias Silvell, Emma Peters, Per Grytt, Emma Peters, Emma Mehonic, Rasmus Luthander, Johannes Wanselow, Emma Mehonic, Eva Melander.
Regi:  Olle Jansson. Bearbetning: Olle Jansson, Ninna Tersman.
Scenografi, ljus, videodesign:  SUTODA.
Kostym:  Nina Sandström.
Musik:  Anthony Linell.
Peruk och mask:  Nathalie Pujol.
Produktion:  Riksteatern och Dramaten
Arangör: Motala Teaterförening

Speltid: 2 tim. 30 min. inkl. paus

“En högst njutbar teaterupplevelse”, säger Kulturen!

“Dagerman blir sprängstoff för vår tid”, säger SvD!

o
Linköping – Motala:

Boka senast 4 april för gratisbuss till ”Streber” på Motala Folkets Hus

Vi kan inte erbjuda föreställningen i Linköping men Motala Teaterförening ger den på Motala Convention Centre (Folkets Hus). KARIL bjuder på bussresan. Vi har 50 platser. Först till kvarn gäller. Biljetter kan köpas hos Skådebanan och via www.tickster.com senast den 4 april. Scenpasspriset är 225 kr.

Bussen avgår från Fjärrbussterminalen klockan 17.30.