Onsdag  21 november,  kl 19,00, Sagateatern
Polarfararna / Riksteatern

Humoristiskt katastrofdrama i ödsligt islandskap

I ett ödsligt islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett minst sagt oväntat katastrofläge uppstår. Hur klarar sig tre skyddslösa människor i en extrem natur och vad händer med den som står öga mot öga med sin egen utsatthet? Polarfararna är ett spännande och absurt katastrofdrama, där människan och hennes nyfikenhet står i centrum. Att upptäcka och förundras. Att häpna. Men också hennes drivkraft att erövra och äga. Upprätthålla gränser. Att namnge och sätta pris på. Vad innebär det att bege sig ut i det okända? När blir vi tvungna att vända om, och när kommer vi till punkten då det är för sent? Och går det att hitta vägen genom att gå vilse?

Idén till föreställningen uppkom då regissör Åsa Johannisson fick möjlighet att följa med isbrytaren Oden till Nordpolen under sex veckor 2016, tillsammans med forskare inom naturvetenskap och fartygets besättning. Manus skrivs av Camilla Blomqvist och regisseras av Åsa Johannisson.

Åsa Johannisson är verksam som regissör och manusförfattare inom scenkonst och film. Hon har bl a regisserat Bäckalyckan (Smålands Musik och Teater) Enterprise – en rymdresa (Regionteatern Blekinge Kronoberg) samt filmerna Have a Nice Day och Fish (Vinnare av Channel+ Award Nordisk Panorama 2009). Åsa är lektor vid Stockholms konstnärliga högskola. 2016 reste Åsa i egenskap av Polarsekretariatets konstnärsstipendiat till Arktis och Nordpolen med expeditionen Arctic Ocean 2016.

Camilla Blomqvist är verksam som dramatiker och dramaturg. Hennes tidigare pjäser och dramatiseringar har bland annat spelats på Örebro Länsteater, Ung Scen Öst, Uppsala Stadsteater, Norrbottensteatern, Smålands Musik och Teater, Malmö Stadsteater och Riksteatern.

Manus:   Camilla Blomqvist
Regi och idé:   Åsa Johannisson
Medverkande:   Anita Nyman, Malin Alm och Myra Neander
Foto:   Markus Gårder
Produktion:   Riksteatern

Speltid: 1 tim 30 min  (ingen paus)

Biljettpriser:    Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.
Köp dina biljetter här:   www.tickster.com

 

Kan scenkonst rädda världen? – ett samtal om Polarfararna och forskning av vikt

Den som köper biljett till föreställningen erbjuds också att ta del av ett inledande samtal kring föreställningen och dess tema: utsatthet, utmaningar och miljökatastrofer.

Plats:   Stadsmissionens café, Ågatan 3
Tid:    Den 21 november klockan 17.30 – 18.30
Du bjuds på:   Kaffe/te och macka

Samtalet handlar om vad som händer när konst och forskning om miljö och klimat möts. Krockar de, eller uppstår ljuv musik? Eller kanske både och?

Anna Lundberg leder samtalet och är verksamhetsutvecklare vid Riksteatern. Med i samtalet är Åsa Johannisson, regissör för Polarfararna, samt Anna Kaijser, biträdande lektor vid Tema Miljöförändring, Linköpings universitet.
Efter samtalet beger oss i samlad tropp till Saga för att se föreställningen. 

Polarfararna är en del av Riksteaterns tema Människa och natur.

 

OBS! Maximalt 100 personer får plats på Stadsmissionens café – först till kvarn gäller. Anmälan görs i samband med biljettköp på Skådebanan, öppet tisdag 11.00–18.00, onsdag-fredag 11.00–15-30. Telefon: 013-12 88 73.

Samtalet är ett samarbete mellan Riksteaterföreningen KARIL, Linköpings universitet och Riksteatern

 

 

Polarfararne