Onsdag 24 sep, 13.00 och 19.00, Sagateatern
Peer Gynt from Kosovo – Teater De Vill

Peer Gynt from Kosovo bygger på ung mans berättelse om sitt liv. Dramatikern ”Jeton Neziraj” skapar en blandform där verkliga händelser korsbefruktas med Ibsens Peer Gynt. På så sätt skapar han en helt ny berättelse med en ny Peer Gynt. Denna gång kommer han ifrån Kosovo. En ung man söker sig ut i Europa för att finna lyckan. Mycket snart märker han att lyckan inte är så lätt att finna. Snarare ser människor på honom med misstro. Till en början är han full av tillförsikt. Han sliter hårt och gör allt för att försöka att passa in. Hans leenden, arbetskapacitet och handlingar räcker inte. Minsta misstag straffas hårt. Vart han än vänder blicken möts han med skepsis. Han förstår att han inte välkommen. ”En persona non grata”. En ung man som konkurrerar och dumpar löner. En man ifrån ett kriminellt land. En yngling som bara är i landet för att roffa åt sig. Han ser överflödet som han inte får vara med och dela. Förhoppningar och drömmar nöts sakta ned och frustrationen inom honom växer för var dag. Snart blir han ett lätt villebråd för den organiserade brottsligheten.

Publiken får följa en ung mans resa igenom Europa. Vi ser honom kämpa emot utanförskapet. Vi följer hans drömmar och hans jakt efter lyckan. Hans kamp emot andras fördomar och det osynliga system som visar sig vara mycket svårt att ta sig förbi. Trots att den unge mannen gör många misstag i sitt liv förblir han hela tiden trogen sina drömmar.

 Internationellt samarbete
Samarbetet mellan Qendra Multimedia (Kosovo), Staatstheater Wiesbaden (Tyskland) och Teater De Vill (Sverige), är unikt på många sätt då respektive land har olika tankesätt kring integration, utanförskap, diskriminering och rasism. Peer Gynt from Kosovo vill med teater som medel sätta ljus på integration, utanförskap och ”osynliga gränser”. Tillsammans vill grupperna undersöka de faktorer som gör att unga människor från fattiga förhållanden riskerar att hamna i utanförskap eller kriminalitet. Berättelsen är baserad på en verklig historia om en ung mans resa igenom Europa.

Actors/Medverkande:  Ema Andrea (Albania), Besnik Krapi
(Kosovo), Jonas Sjögren (Sweden), Charles Toulouse (Germany)
By:  Jeton Neziraj.
Director:  Robert Jelinek.
Dramaturgy/Project direction:  Stefan Schletter
Set and costume designer:  Jelena Miletic
Visual Design:  Zymryte Hoxhaj
Producer:   Teater De Vill
Foto: Martin Kaufhold

Språk:  Engelska

Här finns en Lärarhandledning

Speltid:  1 tim. 30 min.

Boka dina biljetter här:  www.tickster.com

Biljettpriser:  Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr, under 21 år 100 kr

 

    PeerGynrwww1 PeerGynrwww4 PeerGynrwww5