Tisdag 19 mars,  kl 19,00, Kårhuset Kollektivet
P3-Dokumentär på scen / Sveriges Radio


P3-DOKUMENTÄR – GÄNGKRIGETS START

En varm sommardag 2001 börjar två gäng skjuta mot varandra mitt bland hundratals människor som badar på Näsets badplats. Det här blir starten på Göteborgs första regelrätta gängkrig. Det här är en scenversion av ett P3 Dokumentär-avsnitt som handlar om ett av vår tids största dilemman, gängkriminalitet. Dokumentären utgår ifrån en händelse som av många har kallats för starten för den typ av gängkonflikter vi lever med idag, då två gäng sköt mot varandra på en fullsatt badplats i Göteborg. I dokumentären intervjuas tre killar som var med då och som tjugo år senare ångrar sig.

Föreställningen är hybrid mellan radiodokumentär och scenisk gestaltning där vi både kommer höra originalintervjuer från dokumentären och se skådespelare gestalta några av huvudpersonerna på scen. P3 Dokumentär är Sveriges största podd och har varit stilbildande för den rika flora svenska ljuddokumentärer som vuxit fram på senare år.

Dokumentären är gjord av Karwan Faraj och Rosa Fernandez som 2019 vann Stora Journalistpriset som Årets Berättare för en annan P3 Dokumentär, Terrorsyskonen & IS.

”När vi gjorde den här dokumentären ville vi prata med killar som var med i gängen för tjugo år sedan för att höra hur de ser tillbaka på det de gjorde nu när de är i 40-årsåldern. Det hjälper oss förstå de unga killar som är med
i gängen idag, vad som lockar dem och förhoppningsvis kan det ge tankar kring vad som kan få unga gängmedlemmar att ifrågasätta vad den kriminella banan leder till” – säger Karwan Faraj och Rosa Fernandez.

Efter föreställning deltar dokumentärmakarna i ett samtal på scenen där publiken också får möjligheter att ställa frågor.

 

Till det speciella med föreställningen hör också trygghetshöjande åtgärder. Det kommer att ske en kontroll av väskor bylsiga kläder. Sveriges Radio/SR bifogar följande text, som man önskar få publicerad:

Utifrån aktuellt omvärldsläge har Sveriges Radio/SR valt att genomföra trygghetshöjande åtgärder vid evenemang i egen regi eller med en samarbetspartner. En del i detta är att kontrollera innehållet i medhavda väskor och bylsiga ytterkläder så inte farliga föremål tas med in i på teatern. Väskor större än motsvarande ett A4-papper i storlek samt bylsiga ytterkläder får inte tas med in i salongen. Syftet med detta är att skapa en tryggare miljö för de som vistas i lokalerna. För att inpasseringen ska gå smidigare rekommenderar vi därför att besökare till evenemanget kommer i tid samt  att lämna  sina eventuella väskor, ryggsäckar eller liknande hemma. 

 


Upphovspersoner:  Karwan Faraj och Rosa Fernandez
Regi:  Loran Batti
Medverkande:  Rubina Banfield och Wahid Setihesh
Foto:  Magnus Bergström
Produktion:  Sveriges Radio i samarbete med Riksteatern
Speltid:  ca 40 min plus 20 min eftersamtal


Biljetter:  Scenpass:  60 kr, övriga: 100 kr.
Köp biljetter här:  www.tickster.com eller på Bengans skivbutik (Nygatan 31).