Tisdag 14 apr, 19.00, Sagateatern
Maria Johansdotter – Musikteater Unna

Anno 1702. En transpersons öde. Magnus hade två kärlekar. Den ena var kärleken till Anna Andersdotter och den andra var kärleken till musiken. Han fick inte behålla någon av dem.

Nyckelharpspelaren och transpersonen Maria Johansdotter lever sitt liv som Magnus Johansson i Karl XII:s Sverige. Den impulsive Magnus sätter sin omgivning i brand med sitt virtuosa spel och sitt vackra anlete, men det går rykten om att han är både man och kvinna.

Vi får följa en person som kämpar för sin rätt att vara och älska den han vill. Maria Johansdotter är en historia om normer och identitet som tidigare varit osynliggjord. Föreställningen bygger på rättegångsprotokoll från 1705 och 1706.

”Ställtes för rätta en kvinnsperson Maria Johansdotter, vilken för någon tid sedan förklätt sig uti manfolkskäder under namnet Magnus Johansson.” Svartsjö läns och Färentuna tingsrätt gav henne 14 dagars fängelse på vatten och bröd samt uppenbar kyrkoplikt. Straffet var ett halvt dödstraff då 4 veckor ansågs vara lika med döden i ett Stockholmsfängelse på 1700-talet där sjukdomar, kyla och svält krävde många liv.

 

Berättare: Johan Theodorsson
Musiker: Anders Peev
Manus: Johan Theodorsson och Anders Peev
Musik: Anders Peev
Produktion: Musikteater Unna

Speltid: 55 min.

Biljetter: Scenpass: 160 kr, ordinarie: 200 kr, student/Skådebanan: 175 kr, under 21 år 100 kr

Boka dina biljetter här:  www.tickster.com