Onsdag 30 mars, kl 19.00, Sagateatern
Männen med rosa triangel – Riksteatern

Verklighetsbaserad och högaktuell berättelse om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. Urpremiär av föreställning om ett då och ett nu, och om hur glömska skapar paralleller till vår samtid.

Boken är en verklighetsupplevd vittneskildring om Josef Kohut och gavs ut först 1972. Fram till dess hade ingen av de förföljda homosexuella vågat vittna om sina erfarenheter i koncentrationsläger, av rädsla för det dubbla stigmatat som infann sig eftersom de fortfarande föraktades och klassades som brottslingar under efterkrigstiden.  Berättelsen vittnar om hur homosexuella befann sig lägst i lägerhierarkin, var lovligt byte för alla, fick de hårdaste arbetsuppgifterna och placerades ut vid granitbrotten, skyttebanorna, stenhuggerierna som lovligt byte för de nazistiska soldaterna som ofta iscensatte fångars flyktförsök, för att genom sina dödande kulor erhålla tre dagars permission.

Soldater kunde t ex slita mössan av en fånge och kasta den mot det elektrifierade taggtrådstängslet och beordra fången att hämta tillbaka den. Om fången närmade sig taggtråden klassades det som flyktförsök och man fick man skjuta, och om fången inte lydde slogs han ihjäl med batong.

Det här är en verklig berättelse om en systematisk och sällan uppmärksammad förföljelse. Det enda brott Josef, och alla de tusentals homosexuella i lägren begått: de ville älska och bli älskade av fel personer.

Uppsättningen är ett samarbete mellan Riksteatern, RFSL och Forum för levande historia. Den varvar musik och koreografi med tydliga paralleller till dagens samhälle. 
Mattias Brunn, Daniel Åkerström-Steen och Mårten Andersson har turnerat med pjäsen No Tears for Queers i Sverige. Då satte man strålkastarljuset på manlighet och maktstruktur, precis som i deras kritikerrosade Riksteaterproduktion Järnnatt. I den här uppsättningen fördjupas samarbetet tillsammans med dansaren och koreografen Marcus Baldemar. I Männen med rosa triangel möter vi normernas och utanförskapets mörkaste mekanismer och du kan läsa en recension här, från Arbetarbladet.

 

Medverkande:    Mattias Brunn och Marcus Baldemar
Dans/Koreografi:    Marcus Baldemar
Manus:    Mattias Brunn, Daniel Åkerström-Steen, Marcus Baldemar, Mårten
Andersson
Fotograf:   Daniel Åkerström-Steen
Produktion:   Riksteatern  i samarbete med RFSL och Forum för levande historia

Speltid:   1 tim  35 min

Biljettpriser:   Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.

Köp dina biljetter här:   www.tickster.com

 

Nedre bilden: Det konstnärligt teamet: Mattias Brunn, Marcus Baldemar, Daniel Åkerström-Steen, Ninna Tersman, Mårten Andersson ( Fotograf: Urban Jörén). Läs mer om föreställningen i OTTAR!

Rosa_triangel Män med Rosa Triangel Riksteatern