Tisdag 25 april, kl 19.00, Sagateatern
Kality  (Riksteatern)

Det fria ordet är under attack. Över hela världen fängslas journalister i en aldrig tidigare skådad skala. Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får psykiskt, fysiskt och socialt. För fyra år sedan gick journalisten Martin Schibbye ut ur Kalityfängelsets portar i Etiopien efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfånge. Det sista han lovade sina medfångar var att berätta för världen vad han hade sett. Det fria ordet är under attack. Över hela världen fängslas journalister i en aldrig tidigare skådad skala. Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får psykiskt, fysiskt och socialt.

Martin Schibbye släpptes tack vare internationella påtryckningar och stora diplomatiska ansträngningar. Sedan han blivit fri har han arbetat oförtröttligt för att andra journalister som fängslats ska få sina röster och berättelser hörda.

På scenen:   Martin SchibbyeAngelica RadvoltDavid Lenneman och  den från Linköping lokalt medverkande Ivana Vukadinovic

Vittnesmål från samvetsfångar/Texter av:   Zelalem Kibret Beza, Yetneberk Tadele Habtemariam, Abel Wabella, Jomanex, Martin Schibbye, Caalaa Hayilu, Yohannes Kassahun, Daniel Gebremedhin Areri, Dessu Dulla, Soleyana S Gebermichael, Eskinder Nega, Reyoot Alemu och Sewalem Taye.
Initiativtagare:  Martin Schibbye
Dramatiseringt:  Eva-Maria Dahlin
Regi:  Måns Lagerlöf
Regiassistent/turnerande regissör:  Chantale Hannouch
Scenografi:  Johanna Mårtensson
Ljusdesign:  Ralph Svalander
Ljuddesign:  Hampus Norén.
Produktion:  Riksteatern i samarbete med Amnesty International
Fotograf:  Jonas Jörneberg

Det är rak, tydlig och viktig politisk teater om länder där redan det enkla ordet demokrati är en motståndsakt” skriver Lars Ring i SvD 

Plågsamma vittnesmål  . . .  Kality bär vittnesmål vi aldrig kan negligera och mod som vi nu behöver mer än någonsin. Teater som del i ett nödvändigt och fritt offentligt samtal” skriver Pia Huss i DN

0ch Anna Hedelius säger i SVT Nyheter/kultur att det är enkelheten i framförandet som ger föreställningen en verklig nerv:

Avsaknaden av gestaltning ger ordet en väldig kraft. Det sätter fokus på ordet och det passar ju utmärkt i en iscensättning som handlar just om ordet och om sanningen“.

Lyssnartips:

Sommar & vinter i P1
“Det är en fin dag att dö på” så inleds journalisten Martin Schibbyes och fotografen Johan Perssons Sommar i P1.

Grabben i cellen bredvid
Poeten Caalaa satt i cellen bredvid journalisten Martin Schibbye på polisstationen i Addis Abeba. Han torteras dagligen. Caalaa flyr för sitt liv och hamnar ensam i ett vintrigt Hälsingland. Dokumentär av Martin Schibbye

Fängslade journalisters vittnesmål spelas som teater
Ett sätt att ge yttrandefriheten tillbaka säger martin Schibbye i P1:s Kulturnytt

Speltid:   1 tim  0 min (ingen paus)
Biljettpriser:   Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.
Köp dina biljetter här:   www.tickster.com

 

Kality-Foto-Maryam-Barari3x Kality-Foto-Maryam-Barari2x  Kality-Foto-Maryam-Barari4X Kality-Foto-Maryam-Barari1X

 

Schibbye2