Tisdag 21 okt, 19.00, Sagateatern
Fröken Julie  –  Anna Pettersson

Det här är ett tillfälle teaterälskare inte får missa. Fröken Julie överraskar i en genial och epokgörande uppsättning, med klassiska teman, men med nya dimensioner. Hyllade Anna Pettersson gestaltar alla roller växelvis, med humor och briljans.

Det har gått över hundra år sedan Strindberg skrev Fröken Julie, men pjäsens teman om klass, genus, arv och miljö är lika aktuella, nu som då. Föreställningen är mångfaldigt belönad, mycket visuell och tilltalar, med sina oväntade grepp, också en yngre publik, där film och ljus är en del av den annars enkla scenografin. På scen medverkar en kameraman som filmar skådespelerskan live under föreställningen.

Anna Pettersson har vunnit DN:s kulturpris, TCO:s kulturpris, Svenska Teaterkritikers Förenings teaterpris och Actor of Europé 2012 (Makedonien).

 

Pressrösterna är lysande. I  DN säger recensenten: “Jag har alltid tyckt att Anna Pettersson har ett drag av galen genialitet bakom pannan, men riktigt så här har hon ju aldrig visat det förut. Hon gör ”Fröken Julie”. Inte rollen, utan pjäsen. Allt som händer i den, och också hur den luttrade regissören försöker styra upp det. Hon tar om och prövar, leker med publiken, går över i sång (den fantastiska sänggavelscenen ska inte beskrivas, måste upplevas) och låter sig ibland filmas på storbild i följsamt surrealistiskt, ibland galet kameraarbete av Max Marklund.” 

Beskrivningen “epokgörande” kommer från Sydsvenskan och  i nummer.se är det högsta betyg: “Själv sitter jag och älskar Anna Pettersson. Och att det går att göra något nytt, fräscht och unikt av en pjäs som spelas någonstans i världen varje dag.”

Så följ uppmaningen från SvD: “Gå och upplev hur rollerna flyter ihop till en genial fängelsecell av rollspel och plågsamma fritagningsförsök. Hon är vass som en rakkniv, Anna Pettersson.

 

Medverkande:  Anna Pettersson i samtliga roller
Upphovsman:  August Strindberg
Kameraman + tekniker:  Max Karlsson
Produktion:  Riksteatern
Foto:  Elisabeth Ohlson Wallin

Speltid:  1 tim. 20 min.
Boka dina biljetter här:  www.tickster.com

Biljettpriser:  Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.

 

Julie2www Julie6www