Tisdag 15 september,  kl. 19.00, Wallenbergsalen (Länsmuseét)
Förvaret (dokumentärfilm)

I utkanten av Flen hålls ett trettiotal personer inlåsta på obestämd tid i väntan på tvångsutvisning. Sami försöker glömma sitt liv i Sverige. Inställd på att vara inlåst länge, söker han ny mening genom att iaktta förvaret och sätta ord på de orättvisor han upplever. Så länge de inte låser in hans tankar är han fri, menar Sami. Aina fruktar för sitt och sin familjs liv. Polisen trappar upp arbetet för att kunna verkställa familjens utvisningsbeslut. Aina är ensam på förvaret, hennes familj väntar i en annan del av landet. Sophie och Solveig i personalen älskar sitt jobb men får kritik av chefen för att de är för personliga.

Förvaret är den sista utposten i Sverige för dem som fått avslag på sin asylansökan och som uttryckt att de vägrar återvända. Det är en plats präglad av krossade drömmar, rädsla inför framtiden och ovisshet om morgondagen. Personalens roll är dubbel. Å ena sidan uppmanas de att vara stöd för de förvarstagna, å andra sidan övervaka dem så att ingen rymmer, skadar sig själv eller gör motstånd vid en utvisning. Här finns inte mycket att göra, personal och förvarstagna är i varandras närhet dygnet runt. Under varma sommardagar och sömnlösa nätter slits personalen mellan rollen som statstjänsteman och medmänniska.

 >> Peter Sundberg (Östgötateatern) leder ett publiksamtal efter föreställningen!

 

”Något av det absolut starkaste jag upplevt: dokumentärfilmen som för första gången visar verkligheten för människorna som sitter på förvaret i väntan på utvisning. Missa inte!”
-Linnéa Engström, EU-parlamentariker

”​En livsviktig film​.”​
– ​Lotten Collin​, utrikeskorrespondent SR

”​U​tan tvekan en av årets viktigaste filmer och mästerligt arbete in i minsta detalj. Se, berörs, sprid, diskutera”.
– Karin Ekberg, regissör Att skiljas

”Vissa filmer går rakt in i kroppen och lämnar dig aldrig. En sådan film är Förvaret, om en verklighet som gör så ont i hjärta och själ, och som vi aldrig får blunda för. ”
– Anna Padilla,​ ​dokumentärfilmsregissör

”En äkta dokumentär pärla. Eller kanske​ en​ tegelsten. Alla modiga medverkande, man saknar er när filmen är slut… Känslorna, tårarna, skratten i publiken. Som Sophie i filmen skulle ha sagt: ​”Vilket masterpiece”.
– ​Julia Stanislawska, dokumentärfilm​sregissör

 

Regi:    Anna Persson, Shaon Chakraborty
Medverkande:   Aina, Sami, Sophie, Solveig, Agneta, Owe mfl.
Producent:   Anna Weitz
Produktionsbolag:   RåFILM©
Klipp:   Kristin Grundström
Foto:   Erik Vallsten
Ljud:   Claes Lundberg
Mix:   Owe Svensson
Musik:   Matti Bye
Grafisk form:   Martin Hultman
Produktionsland och år:   Sverige 2015

Filmen visas i samarbete med Östergötlands museum.

www.forvaret.se
www.facebook.com/forvaret

Speltid/längd:   99 min  

Biljettpriser:   Föreställningen är gratis, Karil bjuder!