Onsdag 23 november, kl 19.00, Sagateatern
Fäboland (Riksteatern)

Välkommen till Fäboland. Här härskar flicktanter ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland är Thelma och Louise i allmogestil – en folkmusikkabaré i hemvävt.

Varje sommar åkte tjejer, kvinnor och tanter upp till fäbodarna i skogen. Inte på semester men för att arbeta hårt och umgås och ha det lite gött och mansfritt.

”Fäbodars musik – det vill säga brudars musik är det som är grunden i den svenska folkmusiken. Det står det inget om i historieböckerna, utan man måste läsa lite mellan raderna. Och det har vi valt att göra”, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders om sin föreställning “Fäboland”.

“Fäboland” utgår från fäbodarna som en matriarkal utopi. Det handlar om den svenska folkmusikens historia ur ett annat perspektiv, en bortglömd historia.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar och med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. De har under sju års tid turnerat runt om i Sverige och Europa med föreställningen på klubbar, festivaler, folkparker, teaterscener. Under 2015 var duon bland annat aktuell med en Europaturné, blev nominerade till årets traditionsbärare 2015 på Folk och Världsmusikgalan och 2016 släpper de sin debutplatta. De har blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3 och leder seminarier och diskussioner gällande tradition och folkkultur.

“De låter som First aid kit, fast fem gånger farligare. Andra har kulat och spelat fiol för dem. Men Parkman och Ohlanders är först med att agitera från äggstockarna. De tar tillbaka den makt som de objektifierade dalkullorna och förlöjligade fäbodstintorna bestulits på genom historieskrivningen. Bakom många kända spelmän finns en mormor som har kommit på låtarna, men aldrig fått något erkännande för det.  Förrän nu.” Expressen

“Så mycket musikalisk jävlaranamma att man blir rent lycklig.” Örnsköldsviks Allehande

 

Medverkande:   Sara ParkmanMusiker, artist och Samantha Ohlanders – Musiker, artist
Text och musik:   Sara Parkman och Samantha Ohlanders
Regi:   Lisa Färnström
Foto:   Saga Berlin
Produktion:   Riksteatern

Speltid:   1 tim  15 min (ingen paus)
Biljettpriser:   Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.

Köp dina biljetter här:   www.tickster.com

 

Faboland_SV