Tisdag 3 november,  kl 19,00, Sagateatern
Den fastspända flickan – Teater Fryshuset

Den fastspända flickan är en verklig berättelse om en sluten värld som få har insyn i och kunskap om, den slutna tvångsvården av barn och unga. Vad konsekvenserna kan bli när samhället inte kan se ett barn och dess behov och konsekvenser som kan uppstå när ungdomsvård blir big business.

I historien följer vi Nora från de tidiga tonåren, i en utåt sett, välfungerande kärnfamilj. Men bakom fasaden gömmer sig våld och kränkningar som till slut splittrar familjen. Som en följd av detta hamnar Nora i en mångårig vårdkarusell på grund av sin psykiska ohälsa som tar sig många uttryck, i självskada, självmordsförsök och missbruk. Hon hamnar på ett behandlingshem där hon blir lovad vård men istället drivs hon in i prostitution som en form av självskadebeteende. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna. Våldtäktsmannen polisanmäls, men förundersökningen läggs ned. Först tre år senare grips gärningsmannen. Han visar sig vara en av landets tidigare högsta polischefer.

2013 sände Sveriges Radio Daniel Velascos prisbelönta radiodokumentär Den fastspända flickan. Teater Fryshuset har fått förtroendet att skriva om dokumentären till en teaterföreställning. Den fastspända flickan är en samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Föreställningen hade urpremiär på Stadsteatern i Stockholm april 2015 och kommer att turnera runt om i landet under hösten 2015.

– Dokumentären väckte enormt mycket reaktioner när den sändes. Nora blev en röst för andra med självskadebeteende, psykiska problem och för personer som utsatts för övergrepp. Jag hoppas att teatern leder till att Noras berättelse når en större publik och att fler unga som är utsatta kan få en styrka i att se den, säger Daniel Velasco.

Med teaterföreställningen vill Teater Fryshuset synliggöra ungas psykiska ohälsa, sexuellt våld och vuxenvärldens oförmåga att se och bemöta ungas utsatthet. Föreställningen ska också ge hopp om att det går att förändra.

 >> PUBLIKSAMTAL EFTER FÖRESTÄLLNINGEN!

Lyssna på Radiodokumentären:  Del 1 och Del 2

”… en fullkomligt lysande Rakel Wärmländer”   Isa Andersson, Expressen

”Rakel Wärmländer gör Nora med en fantastisk fingertoppskänsla.”  Amanda Lindholm, Feministiskt Perspektiv

”Rakel Wärmländer har perfekt tonträff som den självdestruktiva Nora. Det går inte att värja sig.”   Johan Hilton, DN

”Den fastspända flickan” är en oerhört stark monolog. Ingen kommer undan den blick som Rakel Wärmländer då och då låter Nora kasta på publiken. Den bär en fråga om ansvar, om vem som tar hand om alla Nora. Det är en viktig iscensättning som Fryshuset nu inom kort också kommer att skicka ut över landet.”   Lars Ring, Svenska Dagbladet

 

Adaption:   Ulrika Josephsson, Daniel Velasco och Teater Fryshuset efter Daniel Velascos radiodokumentär Den fastspända flickan.
Medverkande:   Rakel Wärmländer
Regi:   Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten
Koreografi:   Emil Rosén Adsten
Ljus:   Jonatan Winbo
Musik:
FATTA låten – original:   Musik av: Embee * Text och Vokaler: Cleo, Syster Sol, Nasteho Osman * Vokaler: Kristin Amparo * Mixad av: Embee i Vaxkabinett * Mastrad av: Hans Olsson Brookes i Svenska Grammofonstudion
FATTA låten – akustisk:   Musik: Jens Siverstedt * Text och vokaler: Cleo, Syster Sol, Julia Frej * Mixad av: Jens Siverstedt
Upphovsman till radiodokumentären:   Daniel Velasco, Sveriges Radio P1
Fotnot:   Nora heter egentligen något annat.
Produktion:   Teater Fryshuset

Speltid:  2 tim 30 min  (inkl. paus)

Biljettpriser:    Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.

Köp dina biljetter här:   www.tickster.com