Onsdag 8 november, kl 19,00, Sagateatern
Beuaty and the Beast  / Riksteatern

Beauty and the Beast är en prisbelönt show som är för mycket av allt – och där vad som helst kan hända. En nutida dansföreställning som använder element från populärkultur genom att den framförs i format av en rockkonsert.

Glöm minimalism och allt du trodde att du visste om god smak. Det här är en hyllning till rock’n’roll, frihet, dans, kärlek, lust och rädsla; en spektakulär föreställning med rök, vind, episk ljusshow, röstsolon och hög energinivå. Bakom den hyllade föreställningen står koreograferna Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir featuring Lisen Rosell.

Beauty and the Beast har tidigare spelats på bland annat MDT i Stockholm och har vunnit Prix Jardin d’Europe på Impulstanz i Wien.

Halla och Amanda om formen:  Beauty and the Beast är en nutida dansföreställning som använder element från populärkultur i strukturen av en rockkonsert. Målet är att nå publiken genom något omedelbart igenkännbart. 

– Vi vill söka oss förbi och genom klichéer tills de förlorar sin ursprungliga betydelse och möjliggöra för publiken att projicera sina personliga erfarenheter, referenser och minnen. Föreställningen önskar ge varje individ en personlig erfarenhet och skapa en möjlighet för en delad känsla av enighet. I Beauty and the Beast producerar dansen inte tecken utan påverkar som ett slag i magen. Den undersöker hur den råa kraften i en arenakonsert kan producera en gemensam känsla mellan artister och publik, säger

 Halla och Amanda om bilden av rockstjärnedivan och att vem som helst kan bli en stjärna: Bilden av rockstjärne-divan är en som aldrig ber om ursäkt och aldrig frågar om tillåtelse. Detta ar en mycket viktig aspekt av föreställningen, vi arbetar genom imitation av stjärnans beteende på scenen for att leka med iden om skönhet (Beauty) blandad med vilddjuret (the Beast). Med överbelastning av klicheer och genom fysisk utmattning förvandlas begreppet skönhet under föreställningen. I den omvandlingen ligger utvecklingen av ytlighet och skönhetsideal. Allt detta bidrar till påståendet att vem som helst kan förkroppsliga och havda ratten att bli en stjärna. Det suddar ut gränsen mellan idol och publik. 

Halla och Amanda om kroppar, politik och genus: Beauty and the Beast producerar kroppar som vågar ta plats och tar upp frågor om vilken typ av kropp vi förväntar oss att se i en dansföreställning och hur vi projicerar politik och genus på kroppens rörelser. I media uppmanas vi ständigt att begränsa oss själva, aldrig vara for mycket, aldrig prata for högt, aldrig klä oss for galet eller använda for mycket smink. Beauty and the Beast är en show som är for mycket av allt och där vad som helst kan handa.

”Feministisk rock’n’roll med enorm energi”…”… ett explicit queert och normbrytande koncept där kvinnor gör saker på scenen som brukar vara förbehållet män.” Svenska Dagbladet

Av:   Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir
Ljusdesign:   Chrisander Brun
Medverkande:   Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir featuring Lisen Rosell. På varje spelort medverkar ett förband.
Produktion:   Riksteatern

Speltid:  1 tim 0 min 

Biljettpriser:    Scenpass 160 kr, ordinarie 200 kr, student/Skådebanan 175 kr och under 21 år 100 kr.
Köp dina biljetter här:   www.tickster.com