Tisdag 29 september, kl 19,00, Sagateatern
Aniara – Riksteatern

HELA TURNÉN ÄR TYVÄRR INSTÄLLD

 

Helge Skoog och Gunnar Edander i en hyllad och kritikerrosad tolkning av Aniara; Harry Martinsons framtidsscenario från 1956, som känns mer aktuell än någonsin.

Jorden är förgiftad efter ett trettiotal atomkrig och ”måste beredas en tid av vila, ro och karantän”. En deportation av jordens befolkning påbörjas. I jättelika rymdskepp transporteras människor till andra planeter. Ett av dessa rymdskepp, goldondern Aniara, råkar ur kurs och fortsätter ut i okänd rymd. Människorna ombord försöker fortsätta sina liv som vore de kvar på jorden. ”Vi låtsas gryning, skymning. solnedgång, fast rymden utanför är evig natt.” Till tröst ombord finns Miman, en märklig apparat ”som tröstar passagerarna med bilder långt ur fjärran, som intet mänskligt öga har kunnat drömma om att se”.

Med en direkt publikkontakt och många komiska inslag levandegör Helge Skoog några av de märkliga personer som lever sitt liv ombord på Aniara i denna dramatisering av Harry Martinsons gåtfulla och smärtsamt vackra diktcykel.  Kompositören Gunnar Edander har skrivit musiken som han själv framför.

“En av de bästa Aniara-tolkningarna som går att uppbringa. Sagolikt”
Dagens Nyheter

Av:   Harry Martinsson
Bearbetad för scenen:   Helge Skoog
Medverkande:   Helge Skoog och Gunnar Edander
Musik:   Gunnar Edander

 

I videon ovan får Helge Sk0og och Gunnar Edander Harry Martinsson-Sällskapets speciella hederspris.