Onsdag 2 oktober,  kl 19,00, Passagen
Primus / Martin Johansson


EN AV SVERIGES FRÄMSTA NAIVISTER

Det var en gång en båt, som bar på en man, som farit över de vida haven i många många år. Primus Mortimer Pettersson var hans namn. Ingen vet säkert vad som hände Primus där ute på vida havet. Det enda vi vet är vart hans liv tog vägen sen.

 

Primusär berättelsen om människan och konstnären Primus Mortimer Petterssons livsöde. I en dockteateruppsättning får vi följa Primus liv från uppväxten i Östersund, åren till sjöss och hans 46 år som inlagd på mentalsjukhuset Frösö sjukhus. På Frösö sjukhus skapade han enorma mängder målningar varav många förstördes på order av sjukhusets överläkare. Vad Primus egentligen led av förblir obesvarat. Vad vi däremot vet är att hans konst var autodidakt och självupplevd. Primus målade bilder ur minnet och tavlorna var kanske ett sätt för honom att kommunicera sitt inre till omvärlden.

 

Primus Mortimer Petterson. En människa och målare, inte en av många, utan en av få.
Detta var det liv han fick.

 

 

Om Primus
Han har kallats en av Sveriges främsta naivister, konstnären Primus Mortimer Pettersson föddes i Östersund 1895. Som 14-åring rymde han hemifrån och gick till sjöss och for över världens hav. Han drabbades tidigt av psykisk ohälsa och 1923 togs han in på Stockton State Hospital utanför San Francisco och sändes efter ett år hem till Sverige och Östersund. Vid 34 års ålder omyndigförklarades Primus och levde resten av sitt liv på Frösö sjukhus fram till sin död 1975. På Frösö sjukhus skapade han enorma mängder målningar varav många förstördes på order av sjukhusets överläkare. Ett stort antal målningar makulerades även av konstkännare vilket lett till spekulationer om att syftet var att höja värdet på de kvarvarande verken. Många målningar räddades dock till eftervärlden och det är i dag svårt att uppskatta hur många äkta Primus-tavlor som finns i omlopp. Kvarlåtenskapen av hans verk har genom hans släktingar donerats till Region Jämtland Härjedalen och ett urval kan ses i Primusrummet på Regionens Hus.


Manus, regi, skådespelare:  Martin Johansson
Scenografi och illustrationer:  Helene Gedda
Musik:  Pernilla Axerup och Pia Påltoft
Foto:  Göran Strand
Produktion:  Martin Johansson
Speltid:  ca 60 min, ingen paus


Biljetter:  Scenpass:  180 kr, ordinarie: 220 kr, student/Skådebanan: 195 kr, under 21 år: 120 kr.
Köp biljetter här:  www.tickster.com eller på Bengans skivbutik (Nygatan 31).


 


Â